Czy warto założyć lokal typu fast food?

Czy warto założyć lokal typu fast food?

Dla lokali gastronomicznych ogromne znaczenie ma dobre położenie oraz atrakcyjne ceny i rozbudowane menu. Czy warto zakładać działalność gospodarczą, która proponuje jedzenie typu fast food?

fast-food

W całej Europie znaleźć można tysiące restauracji, barów szybkiej obsługi, lokali gastronomicznych oraz stołówek. Jednak wedle statystyk Polska jest daleko w tyle i zdecydowanie odbiega od średniej. Okazuje się bowiem, że w naszym kraju jest zaledwie 15 jadłodajni na każde 10 tysięcy osób. To zdecydowanie mniej niż w pozostałych państwach zachodnich, gdzie wynik jest co najmniej trzy razy lepszy.

Przedsiębiorcy zainteresowani biznesem związanym z daniami typu fast food powinni rozpocząć od znalezienia dobrej lokalizacji, która jest zazwyczaj gwarancją sukcesu. Do tego celu najlepiej sprawdzają się lokale położone w centrum miasta, blisko dużych osiedli, na ruchliwych trasach lub strategicznych i tłocznych miejscach (np. galeria handlowa, stadion, lotnisko, dworzec).

Celem właściciela powinna być szybka sprzedaż posiłków w krótkim czasie i za niewielkie pieniądze. Nie należy się skupiać na starannych przygotowaniach, wysokiej jakości produktów oraz wysublimowanych smakach. Oczywiście, jeśli kucharz jest w stanie zapewnić wszystkie z wymienionych wcześniej to tym lepiej. Aczkolwiek założenie jest takie, aby znaleźć głodnych klientów, którzy chętnie zjedzą danie (nie zawsze zdrowe) za kilka złotych.

Dodatkowym atutem będzie uruchomienie sprzedaży na wynos lub z dostawą do domu. Jednak wówczas należy zakupić odpowiednie pojemniki, transport oraz kierowcę. Warto podkreślić, że zamówień będzie dużo, jeśli menu będzie elastyczne, dopasowane do indywidualnych potrzeb, a przede wszystkim smaczne. Konkurencja jest dużo, wokół mnóstwo pizzerii, punktów franczyzowych oraz sieciówek. Każda kusi niskimi cenami oraz gwarantuje satysfakcję i zadowolenie.

W zależności od proponowanych dań trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt oraz osoby do jego obsługi. Jeśli w grę wchodzi jedynie sprzedaż kurczaków z rożna, wówczas wystarczy zakup grilla elektrycznego oraz zatrudnienie pracowników bo obsługi zmianowej (jedna osoba przyrządza jedzenie, kroi i porcjuje, podaje oraz realizuje transakcje (płatności kartą – wymóg XXI wieku oraz gotówką). Gdy propozycji będzie więcej od razu trzeba zwiększyć budżet, powiększyć zaplecze oraz zadbać o cały personel (kucharz, pomocnik kucharza, kelner, sprzedawca, kierowca, dostawca).

Biorąc pod uwagę współczesne realia kapitał początkowy powinien wynosić minimum 30 tys. zł (warto posiadać kilka tysięcy więcej, aby spokojnie funkcjonować przez pierwsze miesiące). Większość opłat będzie związana z wynajęciem powierzchni usługowej oraz opłaceniem wszystkich rachunków.

Bez wątpienia łatwiej i taniej będzie przyłączyć się do sieci franczyzowej oraz działać pod szyldem znanej i rozpoznawalnej marki. Kuszą bardzo korzystne warunki, ograniczone koszty, dokumentacja (kwestie sanitarne, BHP) i księgowość załatwiana przez centralę oraz pomoc w razie problemów finansowych.

Reasumując, lokal gastronomiczny z jedzeniem typu fast food to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Aby zdobyć wiernych i zadowolonych klientów trzeba pójść o krok dalej i wprowadzić naprawdę atrakcyjne (często modne rozwiązania). Wielki boom na jedzenie ekologiczne i zdrowe spowodował niespotykany do tej pory przyrost restauracji wegetariańskich lub wegańskich. Oznacza to, że trzeba szukać niszy i odpowiednio reklamować swój nowy biznes).

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



* Wymagane

Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Previous Restauracja w sieci - jak ją otworzyć i jak zdobyć na to środki?
Next Czy warto zająć się wywózką szamba?

Może to Ci się spodoba

Leasing 0 Comments

Który leasing lepszy: operacyjny czy finansowy?

Każdy, kto pragnie korzystać z drogiego i dobrego sprzętu musi liczyć się z kosztami. Niestety, dla wielu osób zakup samochodu lub specjalistycznego urządzenia jest nie możliwy ze względu na niskie

Wiadomości

Bankowość internetowa pod ostrzałem. Jak się bronić przed cyberprzestępcami?

Robisz przelewy przez Internet? Możesz nawet nie wiedzieć, że twoje przelewy trafiają na konto cyberprzestępców. Jak się przed tym bronić? Dostajesz e-mailem fakturę. Jak zwykle, kopiujesz numer konta i robisz

Wiadomości 0 Comments

Innowacyjne narzędzia programu partnerskiego ComperiaLead

Internet daje nam nowe możliwości – również zarobkowe. Właściciele stron internetowych – ale nie tylko – mogą przystępować do programów partnerskich gwarantujących wysokie prowizje i szybkie wypłaty, dzięki którym w

Wiadomości 1Comments

Kredyt hipoteczny bez wkładu własnego

Decyzja o usamodzielnianiu się i wyprowadzaniu się młodych ludzi od rodziców, przychodzi wraz z wiekiem. Z reguły jednak mało kogo na początku samodzielnej drogi życiowej stać na zakup własnego mieszkania

Wiadomości 2 komentarze

Nierzetelny klient to stały klient

Zaledwie 13% nierzetelnych płatników to wyłącznie klienci incydentalni. 87% polskich przedsiębiorców przyznaje, że z zapłatą opóźniają się najczęściej stali klienci. Nie jest to powodem do zerwania współpracy, jednak połowa z

Wiadomości 0 Comments

Budowa mieszkań coraz droższa. Deweloperzy będą próbować przerzucić koszty na klientów

Na rynku mieszkaniowym hossa trwa już piąty rok z rzędu. Niskie stopy procentowe napędzają popyt, na wysokim poziomie utrzymuje się też podaż. Na dostępność nowych inwestycji mogą jednak wpłynąć rosnące ceny

1 Comment

  1. milena
    05 lutego, 15:09 Reply
    Moim zdaniem jest już tyle lokalów tego typu, że na prawdę nie ma potrzeby otwierać kolejnego.

Zostaw odpowiedź