Ile kosztuje otwarcie własnej pizzerii?

Ile kosztuje otwarcie własnej pizzerii?

Jeszcze kilka lat temu pizzerie były uważane za bardzo łatwy i dochodowy biznes. Powstawały w szybkim tempie i przyciągały klientów zainteresowanych jedzeniem typu fast food. Z czasem jednak realia się zmieniły i koszty utrzymania wzrosły. Czy w obecnej sytuacji warto zakładać punkt gastronomiczny, który specjalizuje się w przygotowywaniu pizzy?

Podstawową kwestią, o której powinien pamiętać początkujący przedsiębiorca są sprawy sanitarne oraz europejskie standardy HACCP. Przede wszystkim należy przeszkolić zatrudnionych pracowników oraz realizować postanowienia unijne. Koszty są relatywnie niskie i wynieść mogą maksymalnie 5-6 tys. zł (w zależności od liczby podwładnych).

Ogromne znaczenie ma wybór lokalizacji, dzięki której do lokalu przybędzie wielu klientów. Najlepiej wybrać centrum, jednak w dużych miastach ceny są zbyt wysokie i są w stanie zniszczyć najbardziej kreatywny interes. Dlatego strzałem w dziesiątkę są duże osiedla rodzinne, drogi dojazdowe oraz ruchliwe ulice lub sąsiedztwo dużych obiektów (np. międzynarodowa korporacja, basen, tor wyścigowy, strzelnica). Ale to nie wszystko. Wiele osób zwraca uwagę na wystrój wnętrza, walory estetyczne, klimat, dobrą atmosferę, duży i bezpłatny parking, miejsca dla palaczy, sprzedaż na wynos (lub z dowozem) oraz ogródki piwne. Wbrew pozorom wymagania są naprawdę wysokie i niewiele pizzerii spełnia wszystkie oczekiwania.

Dobry lokal gastronomiczny powinien posiadać wysokiej klasy sprzęt oraz specjalistyczne wyposażenie. Chodzi głównie o piece do wypieku pizzy, kuchenki gazowe, meble, naczynia, system komputerowy do sprzedaży dań oraz wiele innych (w zależności od pomysłów właściciela). Po zsumowaniu liczba może być dość zaskakująca – w przedziale od 120 do 150 tys. zł. Oczywiście można zainwestować w urządzenia z drugiej ręki. Jednak ich jakość może być zdecydowanie niższa, a awaryjność wpłynie na szybkość obsługi.

W pizzerii bardzo ważny jest personel, który obsługuje klientów, przygotowuje i przynosi posiłki, pobiera płatności oraz prowadzi rozmowy. Jeśli na sali znajdują się miejsca dla około 30-40 gości (około 8 stolików), wówczas na jednej zmianie musi pracować minimum jeden kelner, jeden barman i dwóch kucharzy. Każdy z pracowników ma pewne oczekiwania finansowe oraz liczy na prowizje od sprzedaży lub inne formy dodatkowego wynagradzania za solidną pracę. Aby właściciel nie musiał podejmować wszystkich działań samodzielnie może przyjąć doświadczonego menadżera, który jest w stanie pokierować działalnością i zaprowadzić ją na sam szczyt.

W okresie zwiększonego zainteresowania zdrową żywnością oraz sprawami ekologii warto wykorzystać ten fakt i wprowadzić niestandardowe rozwiązania, np. tylko dobre produkty, wyprodukowane i kupione w Polsce, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. To bardzo ważne dla osób liczących kalorie i zainteresowanych procesem powstawania pizzy.

Aby przygotowanie i wydawanie pizzy nie trwało wieki dobrze jest zakupić wydajny piec, mieszadełka do ciasta, chłodziarki i lodówki, krajalnice, zmywarki przemysłowe, okapy, kuchenki mikrofalowe oraz elektryczne, blaty, garnki, sztućce, naczynia, szkło oraz pojazdy dostawcze i transportowe (np. skuter). Łączny koszt wszystkich zakupów powinien zamknąć się na 160 tys. zł.

Jeśli poszukujesz informacji w zakresie finansowania przedsiębiorstw lub obniżenia kosztów prowadzonej działalności gospodarczej to napisz. Postaramy się skutecznie doradzić i zaproponować najlepsze rozwiązanie.



* Wymagane

Dziękujemy za wypełnienie formularza!

Previous Dlaczego warto założyć agencję turystyczną?
Next Ile zarabia samodzielny fryzjer?

Może to Ci się spodoba

Do 2025 roku 30 proc. siły roboczej zostanie zastąpiona robotami

W ciągu kolejnych kilku lat sztuczna inteligencja i roboty mogą doprowadzić do likwidacji nawet 30 proc. tradycyjnych miejsc pracy. Cyfrowi pracownicy nie zastąpią z pewnością tradycyjnych specjalistów, ale ich wykorzystanie na szerszą skalę

Firmy transportowe inwestują w rozwiązania monitorujące na bieżąco trasę i pracę kierowców

Branża transportowa wchodzi w technologiczną transformację. Krajowe i unijne regulacje prawne oraz konieczność optymalizacji działalności skłaniają firmy transportowe do korzystania z systemów telematycznych. Pozwalają one na bieżąco zarządzać przebiegiem trasy, czasem pracy kierowcy, monitorować

Księgowość spółki z o.o. – online czy tradycyjna?

Prowadzenie księgowości to obowiązek każdego właściciela firmy. Posiadanie własnej działalności – niezależnie od tego, jaką jej formę prawną się wybierze – wiąże się z koniecznością wypełnienia szeregu formalności, dotrzymywania terminów

Zakładam firmę 0 Comments

Czy otwarcie firmy transportowej jest kosztowne?

Działania z zakresu TSL, czyli transport, spedycja i logistyka cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie dziwi, więc fakt, iż instytucji transportowych funkcjonuje w Polsce coraz więcej. Jakie są procesy jej działania?

Czym jest zrównoważony rozwój w biznesie?

Świat stojący u progu katastrofy klimatycznej musi działać na rzecz poprawy środowiska naturalnego. Wpływ organizacji na ten proces jest ogromny, ale tylko wspólne starania, które można określić mianem zrównoważonego rozwoju,

Aniołowie biznesu coraz aktywniejsi. Z ich wsparcia skorzystała już co trzecia młoda, innowacyjna firma

33 proc. start-upów pozyskało kapitał na rozwój od anioła biznesu – krajowego lub zagranicznego – wynika z raportu fundacji Startup Poland. Ta forma finansowania staje się w Polsce coraz popularniejsza, bo w poprzedniej

11 komentarzy

  1. Maciej90
    08 sierpnia, 00:23 Reply
    Czy ktoś się może orientuje, czy koszty otwarcia pizzerii znacznie różnią się od otwarcia zwykłego lokalu gastronomicznego?
    • Lukasz17
      08 sierpnia, 00:25 Reply
      Wszystko zależy czy mówimy o podobnej powierzchni użytkowej - co przekłada się na ewentualne koszty wynajęcia lokalu.
      • Maciej90
        08 sierpnia, 00:26 Reply
        Powiedzmy, że w obu przypadkach mówimy o takim samym metrażu docelowym - zarówno pizzerii jak i lokalu gastronomicznego.
        • Lukasz17
          08 sierpnia, 00:26 Reply
          W takim wypadku w mojej ocenie należy wziąć pod uwagę ilość zatrudnionego personelu. To przekłada się bezpośrednio na zysk.
          • Maciej90
            08 sierpnia, 00:27
            Zatem powiedzmy, że mówimy o identycznych dwóch lokalach, w których pracuje dokładnie ta sama ilość osób.
  2. Lukasz17
    08 sierpnia, 00:29 Reply
    @maciej90 W takiej sytuacji sądzę, że koszty mogą być na podobnym poziomie, ewentualnie mogą różnić się tym, że prowadzenie ogólnego baru gastronomicznego wiąże się ze sprowadzaniem różnych innych produktów spożywczych.
    • Maciej90
      08 sierpnia, 00:29 Reply
      Dziękuję za odpowiedź. Szczerze powiedziawszy nie pomyślałem o tym, a może to przełożyć się na niemałą różnicę.
      • JanW
        08 sierpnia, 00:31 Reply
        Sądzę, że warto wziąć pod uwagę jeszcze konkurencję w miasteczku - jeśli istnieje już pizzeria, pomyślałbym o otworzeniu restauracji.
  3. JanW
    08 sierpnia, 00:30 Reply
    Według mnie ten artykuł trafia w sedno. Nie bez powodu poleciłem go swoim znajomym, którzy planują rozkręcić własną pizzerię.
  4. mejk
    20 grudnia, 11:49 Reply
    Moim zdaniem pizzeria to wielkie przedsięwzięcie i sprawdzi się jedynie tam, gdzie nie ma żadnych lokali tego typu.
  5. Emil
    09 kwietnia, 14:58 Reply
    no na pewno dużo kosztuje sprzęt, ale są takie firmy które swoje urządzenia wypożyczają, na przykład Winterhalter swoje zmywarki. To sposób na to aby troche zaoszczędzić

Zostaw odpowiedź